+36 1 361 42 60

Business Intelligence?

Az adatokban rejlő titkok feltárásaAz utóbbi években egyre több helyen találkozhatunk a BI fogalmával, ám nem mindenkinek világos, hogy ez pontosan mit is jelent. A BI, vagyis üzleti intelligencia valójában különböző módszerek, technológiák és fogalmak összessége, amelyek a vállalkozás döntéshozatalának folyamatát könnyítik meg, a rendelkezésre álló adatok összegyűjtésének és elemzésének segítségével.

Egy átgondoltan felépített BI rendszer a vállalkozás összes adatforrásához kapcsolódva gyorsítja és egyszerűsíti az adatelérést, kizárja a kézi adatelőkészítésekből eredő emberi hibákat. Segítségével feldolgozhatóvá, integrálhatóvá és átalakíthatóvá válnak a több helyről gyűjtött adatok.

A múlt feltárása

A BI segít az előző éves adatok, statiszitkák összegyűjtésében, akár különböző rendszerekből is.

A jelen megismerése

Minden jelenleg rendelkezésre álló információ naprakészen tartható, valamint elemezhető.

A jövő előrejelzése

A rendelkezésre álló információk alapján, nagy pontossággal jósolhatók meg a következő évek célkitűzései.

Az emberi hibák kiküszöbölése

A rendszer segítségével az adatgyűjtés során felmerülő hibák teljesen elkerülhetővé válnak.

A rizikó faktorok minimalizálása

Az adatok kinyerése és értelmezése során, a BI segítségével nem kaphatunk fals statisztikákat.

A rendelkezésre álló adathalmaz értelmezése

A létrehozott dashboardok segítségével, könnyedén átláthatóak az eredmények.

A BI segítségével megválaszolható kérdések

Melyik a legalkalmasabb pillanat nagyértékű beruházásom megkezdésére, hogyan alakul az értékcsökkenés vállalati szinten?
Melyik terméknél emelkedett vagy csökkent a profitunk és miért?
Mennyi az átlagos heti vevőlátogatásunk és az új vevők száma?
Mekkora az óránkénti termelési volumen vonalanként, termékenként?
Mikor és mennyi pótlólagos hitelt kell bevonni a pénzügyi egyensúly megteremtéséhez?
Melyik vevőnknél esett vissza a forgalom jelentősen?
Mennyi a készlet forgási sebesség termékenként és termékcsoportonként?
Integrált konszolidált tervezési és kimutatási rendszert szeretnék. A Power BI tényleg nagyban csökkenti az ehhez szűkséges erőforrásigényt?

A BI rendszerek legfontosabb tulajdonságai

A hatékony döntéstámogatáshoz vezető úton a BI rendszerek alábbi tulajdonságait tartjuk a legfontosabbnak.

EGYSÉGES ADATGYŰJTÉS

A cégeknél felhalmozódó adatvagyont egységesen és hatékonyan aknázzák ki.

ÖSSZEFÜGGÉS A SZÁMOKBAN

Puszta számok helyett trendeket, viszonyszámokat ábrázolnak és lehetővé teszik, hogy a felhasználók intuitív módon olyan összefüggéseket fedezzenek fel, amelyek BI rendszer nélkül rejtve maradtak volna.

GYORS HELYZETFELISMERÉS

Elképesztő sebességet nyújtanak az elemző számára. Ami egy Excel fájlban 2-3 perc, az jó eséllyel a BI rendszerben 2-3 másodperc alatt fut le.

Miért fontos a BI?

Hatékonyság!

A vállalkozások adatai általában több, különböző, elszigetelt rendszerekben keletkeznek. Mivel ezek a rendszerek nem integráltak, ráadásul adatszerkezetük nem az üzleti döntések támogatására készült, nagyon meg kell küzdeni hónapról-hónapra a belőlük készülő riportok előállításával. A döntés előkészítés hagyományos gyakorlata során a különböző rendszerekből kinyert adatokat nagyon gyakran emberi beavatkozással, Excel fájlokban transzformálják olyan jelentéssé, amely végül a döntéshozók asztalára kerül.

Azon túl, hogy ez a módszer rendkívül idő- és erőforrás igényes, nem biztosít kellően mély és megbízható információkat. A gyakorlat azt mutatja, hogy megfelelő informatikai eszköz híján, az összetett üzleti modellek mentén felépített transzformációk központi kezelése és automatizálása csak részben valósítható meg hatékonyan és hiba nélkül.

Összességében, egy BI rendszer az adatelőkészítés során hibákat küszöböl ki, erőforrást szabadít fel, ráadásul rámutat olyan – céges folyamatokba vagy az alap ügyviteli rendszerbe kódolt – hibákra, amelyek korábban rejtve maradtak a döntéshozók előtt.

A kiváló BI rendszer

KONVERTÁL

Átalakítja az adatokat a riportoknak megfelelő formátumra.

KIEGÉSZÍT

Különböző adattisztítási technikák segítségével az eddig riportra alkalmatlan hiányos adatokat kiegészíti.

ÁTLÁTHATÓVÁ TESZ

Előállít egy olyan modellt, amelyben a felhasználók intuitív módon szűrhetnek, kereshetnek.

NAPRAKÉSZEN TART

Az újonnan keletkező adatokkal automatikusan megfrissíti a riportokat.

Összességében elmondható, hogy egy BI rendszer bevezetése paradigmaváltást jelent. A riportokért felelős munkatársnak nem az lesz a feladata, hogy izzadságos munkával előállítsa a riportot, hanem az, hogy az automatikusan képződő riportokat értelmezze, azokban olyan szabályszerűségeket keressen, elemezzen, amelyek végül megmutatkoznak a céges profitban.

Melyik területen milyen előnyei lehetnek?

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Hozzásegít elsősorban a csapat munkájának méréséhez, a kinyert adatok alapján a különböző mérőszámok megértéséhez, valamint ennek következében a hatékonyság becsléséhez. A hatékony adatelemzés és értelmezésnek köszönhetően optimalizálható a telefonos ügyfélszolgálat szolgáltatás, monitorozható az aktivitás, a válaszidő, valamint a kiszolgálás eredményessége.

GYÁRTÁS

Mielőtt meghozhatjuk a gyártással, előállítással, összeszereléssel, stb., kapcsolatos konkrét üzleti és működési döntéseket, a hatékony működéshez elengedhetetlen a BI használata. Nem az adatok gyűjtése és tárolása jelenti a legnagyobb problémát, hanem azok megfelelő értelmezése. A gyártással foglalkozó cégek számára a BI és az adatelemzési stratégia átláthatóvá és lehetővé teszi az idő- és költséghatékony termelést, a termék életciklus követését, valamint a termék értékesítésének életútját.

KERESKEDELEM

A legtöbb kereskedelemi cégben több millió adat halmozódhat fel. Ezen adatok teljes átláthatósága szinte lehetetlen, így azt sem könnyű megbecsülni többek között, hogy ár-érték arányban mennyire megfelelők a termékek minősége, vagy mekkora a vásárlói elégedettség. A vásárlói trendek felismerése létfontosságú a sikeres gazdasági működéshez, amelyben a BI szerepe létfontosságú lehet.

SALES & MARKETING

Az elérni kívánt optimális cél, mindenesetben a sales folyamat teljes, „faltól-falig” történő vizualizációja. Az összes sales mérőszám megértése, valamint ezek egy felületen való megjelenítése nagyban növeli a produktivitást és a teljesítményt. A BI segítségével feltárhatók további értékesítési lehetőségek, esetleges piaci rések, találhatóak további potenciális „upsell” alternatívák és megismételhetők a legsikeresebb sales ciklusok is.

PÉNZÜGY

Minden vállalkozás központi verőere a pénzügy. A pénzügyi adatok teljes átláthatósága és helyes értelmezése nélkülözhetetlen az anyagi stabilitáshoz. A BI segítségével, a financiális sikerek tényekre és nem megérzésekre alapozhatók, továbbá segít elérni a hatékony profitorientált működést.

SOFTWARE

A szoftverfejlesztő cégek formálják és alakítják az internet felhasználók mindennapi világát. A minden részletre kiterjedő transzparencia elérésének érdekében elengedhetetlen a BI megoldás a szoftverfejlesztés világában. A szoftverhasználati analitikák segítségével gyűjthető össze, mérhető és láttatható a felhasználok aktivitása, ennek következtében növelhető a teljesítmény.

IT

Az IT részleg kulcsszerepet játszik a vállalatok sikeres működésében, azonban munkaerő igényes is lehet. Az IT adatok monitorozása lehetővé teszi a hatékonyság és sikeresség mérését. A megfelelő adatelemzési stratégiával könnyen ellenőrizhetővé válik akár a sales, a marketing, vagy az egyéb részlegek tevékenysége, valamint ellenőrizhetővé és áttekinthetővé válnak az erőforrások kihasználtsága, valamint sikerességük is. Könnyen és gyorsan összeállítható azon adatok összessége, amelyek segítségével a megfelelő döntések hozhatók meg a költségvetés, vagy a beruházások terén.

SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

Az egyre jobban felgyorsuló világunkban a szállítmányozásra szakosodott üzletágak kihívásai napról-napra növekednek. Az erőforrások, tárolási kapacitások és eszközök optimális elosztása és felhasználása a hatékony logisztika legfontosabb kihívását képezik. A szállítmányozás lebonyolítása során felhasznált szoftverek kinyert adatainak megfelelő konszolidálása és értelmezése új lehetőségeket és távlatokat nyithat meg a vállalkozások előtt. Ezen adatok összességének megfelelő kezelése lehetővé teszi az automatizált adatbecslést, a jövő trendjeinek meghatározását, a szükségletek felismerését, valamint a hosszú távú, hatékony stratégia kialakítását.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN

A modern BI rendszerünk kiemelkedő színvonalon hangolja össze a különböző rendszerek által generált adatokat, melyekkel akár intuitív módon szekvenciákat, asszociációkat és jellemző csoportokat kereshetünk adatainkban. További előnyt nyújt a self-service BI rendszer, mely az elemzési lehetőségek új dimenzióit nyitja meg, továbbá egyre kevesebb IT szakértelmet igényel. Mivel ezen rendszerek többszintű, komplex informatikai megoldások, érdemes a tervezésre kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis csak egymásra épülve tudják a kontrolling munkát hatékonyan, konzekvens módon támogatni.

Kapcsolat

Elérhetőség

Tel: (+36-1) 361-4260

Fax: (+36-1) 209-7789

Email: info@aloha.hu

Iroda

Cím: 1117 Budapest, Alíz utca 1. (Office Garden irodaház, B épület, 7. emelet)

Email: sales@aloha.hu

 

Cím: 1119 Budapest, Nándorfejérvári út 36-40. C épület

Nyitva tartás: munkanapokon 8-17 óráig

Szoftverfejlesztők

Email: software@aloha.hu